Avtomobilsko zavarovanje

Avtomobilsko zavarovanje je širok pojem, ki ga lahko predstavimo na različne načine. Eden izmed bolj enostavnih je na naslednje štiri sklope:

  1. Zavarovanje avtomobilske odgovornosti in zavarovanje voznika
  2. Kasko zavarovanje in delni kasko
  3. Popusti in doplačila pri avtomobilskem zavarovanju
  4. Dodatna zavarovanja pri avtu
  5. Zavarovalnice za avtomobilsko zavarovanje

1. Avtomobilska odgovornost in zavarovanje voznika

Vsako vozilo, ki ga želimo registrirati, mora imeti zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ki mu pogovorno pravimo tudi osnovno ali obvezno zavarovanje. S tem zavarovanjem je krita škoda za katero smo odgovorni: npr. da smo povzročili prometno nesrečo. Minimalne zavarovlane vsote so v Sloveniji zakonsko določene in so enake pri vseh zavarovalnicah. Po želji lahko zavarovalne vsote tudi zvišamo.

Cena za zavarovanje avtomobilske odgovornosti je odvisna od moči motorja v KW in premijskega razreda ali bonifikacije. Začnemo v 14. premijskem razredu z 0% bonusa in za vsako leto brez prijavljene škode pridobimo en premijski razred ali 5% bonusa. V primeru škode izgubimo tri premijske razrede ali 15% bonusa.

Več si lahko preberete na podstrani Zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Zavarovanje voznika za škodo zaradi telesnih poškodb imenujemo tudi zavarovanje AO plus. Kot pove že ime, moramo za odškodnino v primeru telesnih poškodb ali smrti voznika, imeti sklenjeno zavarovanje AO plus.

Več o zavarovanju voznika najdete na strani AO Plus.

2. Kasko zavarovanje in delni kasko

Za kritje škode na lastnem vozilu moramo imeti sklenjeno kasko zavarovanje. Poznamo normalno kasko zavarovanje, ki je pri vseh zavarovalnicah oblikovano v različne kasko pakete in zavarovanje delni kasko, ki krije samo določene nevarnosti.

Kasko zavarovanje sklepamo za novejše avtomobile, zavarovalnice pa nudijo tudi številne popuste za kasko zavarovanje starejših vozil. Cena za kasko se določi glede na vrednost novega avtomobila po Eurotaxu in premijskega razreda, kakor pri AO. Tudi pri kasku z vsakim letom brez škode pridobimo 5% bonusa oz. en premijski razred in v primeru ene škode izgubimo tri premijske razrede ali 15% bonusa.

Več najdete na strani Kasko zavarovanje

Zavarujemo lahko tudi samo nekatere nevarnosti, kar imenujemo delni kasko. V tem primeru imamo na primer zavarovana samo stekla na avtomobilu in ob poškodbi nam bo zavarovalnica povrnila nastalo škodo.

Več o tem na Delni kasko

3. Popusti in doplačila pri avtomobilskem zavarovanju

Zavarovalnice oblikujejo svoje cene za avtomobilsko zavarovanje tudi na podlagi podatkov, ki jih imajo o zavarovancih. Nekateri so na podlagi teh podatkov manj ali bolj rizični za primer škode.

Tako so zavarovalnice pripravile številne popuste za tiste, ki že dlje časa niso prijavili škode iz AO ali kasko zavarovanja, so starejši ali napravijo letno manj kilometrov, imajo tečaj varne vožne itd.

Na drugi strani morajo nekateri pri avtomobilskem zavarovanju doplačati, saj predstavljajo večjo nevarnost za škodo. To so mladi vozniki, vozila, ki se uporabljajo v službene namene itd.

Več o popustih in doplačilih za avtomobilsko zavarovanje

4. Dodatna zavarovanja pri vozilih

Zraven zgoraj omenjih zavarovanj, lahko za vozila sklenemo tudi nekatera druga zavarovanja, kot so avtomobilska asistenca, odkup prve škode, nezgodno zavarovanje za sopotnike, pravna pomoč itd.

Več o tem na strani dodatna zavarovnja

5. Zavarovalnice za avtomobilsko zavarovanje

Zavarovanje avtomobila lahko v Sloveniji sklenemo pri 6 zavarovalnicah:

  1. Zavarovalnica Triglav
  2. Zavarovalnica Sava
  3. Zavarovalnica Generali
  4. Zavarovalnica Grawe
  5. Zavarovalnica Allianz