Primerjava zavarovanj za stanovanje

V zadnji izdaji časopisa Žurnal, v soboto 16.7.2011, so opravili primerjavo premoženjskih zavarovanj za stanovanje. Primerjavo so naredili tako, da so na pet zavarovanilnic poslali podatke za zavarovanje stanovanja. Ugotovili so, da so bili na zavarovalnicah kar odzivni, saj so izračune prejeli v dnevu ali dveh.

Že v začetku so povedali, da je primerjava premoženjskih zavarovanj zelo težka, saj zajema zelo veliko podrobnosti, ki so težko primerljive a vseeno vplivajo na ceno. Pri premoženjskem zavarovanju je tako najpomembnejši podatek zavarovalna vsota, za katero je naša nepremičnina zavarovana.

Rezultati primerjave

Cene za zavarovanje so bile sledeče:

  • Zavarovalnica Tilia: 90,45€ ali 114,48€
  • Zavarovalnica Maribor: 134,66 ali 215,22€
  • Zavarovalnica Triglav: samo nadstandarno 367€
  • Zavarovlanica Grawe: 111,35€ ali 171,65€
  • Adriatic Slovenica: 205,74 ali 248,51€

Prva cena zajema standardni paket, druga pa nadstandardni paket premoženjskega zavarovanja pri izbrani zavarovalnici.

Nekatere zavarovalnice so zraven ponudile tudi zavarovanje pred potresom, kjer je potrebno dodatno doplačilo. Pri Zavarovalnici Maribor in Grawe je v ceni že všteto tudi zavarovanje odgovornosti. Glede na opravljeno primerjavo bi najnižjo premijo plačali pri Zavarovalnici Tilia, ki je pred časom obnovila premoženjska zavarovanja (o tem smo pisali v članku: Nova premoženjska zavarovanja zavarovalnice Tilia).

Pri sklenitvi premoženjskega zavarovanja je tako najpomembnejša sklenitev zavarovanja za pravilno zavarovalno vsoto, ki ne sme biti prenizka niti previsoka. Zavarovalna vsota mora biti enaka gradbeni vrednosti nepremičnine in ne tržni vrednosti, tako kot so mnogi prepričani. Kljub temu mora biti zavarovalna vsota določena pravilno, zraven pa je priporočljivo skleniti tudi zavarovanja za druge nevarnosti, ki lahko ogrozijo nepremičnino.

Celoten članek lahko najdete tukaj.

Želite informativni izračun za zavarovanje?

Brezplačno ga lahko naročite na strani informativni izračuni.